Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Komentáře 0
- Lázeňská káva Kongo - Societe MaiteaSkladem u dodavatele415 Kč
Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea
Parametry:
Země: Kongo
Pražení: Filtr
Oblast: Kivu
Nadmořská Výška: 1700-1900
Farma: Societe Maitea
Druh: Arabika
Varieta: Blue Mountain, Bourbon
Zpracování: Promytá (Mokrá)
Chuťové vlastnosti: Citron, Hrozny, Med
Informace o kávě:
2018
Tento rok byl začátkem pro farmu Société Maitea. Získali okolní obyvatele, kteří se podílejí na fungování farmy a první plně promytá sklizeň přišla v roce 2019 a výsledek byl opravdu skvělý.
Díky poloze, kterou tato farma má, zde probíhají ročně dvě sklizně. Jedna je v období měsíců na konci roku a následující v létě. Není ale možné si říct, která sklizeň bude pro farmu úrodnější.
Kivu
Farma se nachází v blízkosti u jezera Kivu. Místní zemědělci z okolí, přinášejí svou úrodu právě do Société Maitea, za což jsou poctivě odměněni. Jejich úroda se zde pak zpracuje. S tříděním pomáhají ženy z okolí a odstraňují nezralé, nevhodné třešně. Pro podporu byla vytvořena také nadace, která se snaží pomoci jak zdravotní stránce tak také se vzděláním. Tato farma je tedy na vzestupu a věříme, že jejich kávy budou s dalšími ročníky ještě chutnější.
Káva určená na alternativní způsoby přípravy
Kávu s doporučením FILTR je vhodná pro alternativní způsoby příprav, jako jsou například FrenchPress, překapávač, V60, AeroPress a Chemex.
Pražení kávy probíhá v kratší době a dosahuje nižších finálních teplot, čemuž se nazývá světleji pražená káva. Díky tomu se v chuti projeví její originální chuťové tóny jako je sladkost a acidita.
Varieta Blue Mountain
Blue Mountain je často spojován s pěstováním na Jamajce v horách Blue Mountain. Kávovník této variety má obvykle vyšší výšku a dnes se pěstuje také v afrických zemích.
Varieta Bourbon
Pro Bourbon jsou charakteristické listy kónického tvaru a jejich pozice třešní u větve. Kávovník je vyšší, ale má také nižší produkci kávových třešní. Na ostrov La Réunion dostali odrůdu Bourbon Francouzi, ale její další rozšíření do Ameriky přišlo až v kolem roku 1860. Posléze byl Bourbon využíván k vývoji kultivarů, jelikož jeho odolnost vůči škůdcům je velmi nízká. Dnes je pěstován v Peru, Guatemale a Hondurasu. Bourbon má také různé barvy jako je žlutá, oranžová a červená. Finální upražená káva pak představuje komplexní chuť, vyvážení mezi sladkostí a kyselostí.
Mokré zpracování kávy
Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.
Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.
Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou.
Po fermentaci následuje sušení zrna, které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.
Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.
Potřebujete poradit?
