Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Káva
  3. Lázeňská káva
  4. Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea

Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea

Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea Parametry: Země: Kongo Pražení: Filtr Oblast: Kivu Nadmořská Výška: 1700-1900 Farma: Societe Maitea Druh: Arabika... celý popis
Dostupnost
Skladem u dodavatele
Hmotnost
Nejsme plátci DPH
150 Kč
ks
Číslo produktu:LK-KSM-125
Výrobce:Lázeňská káva
Kategorie:filtr
Země původu:Kongo
Hmotnost:125 g
Kompletní specifikace

Lázeňská káva Kongo - Societe Maitea

Parametry:

Země: Kongo

Pražení: Filtr

Oblast: Kivu

Nadmořská Výška: 1700-1900

Farma: Societe Maitea

Druh: Arabika

Varieta: Blue Mountain, Bourbon

Zpracování: Promytá (Mokrá)

Chuťové vlastnosti: Citron, Hrozny, Med

Informace o kávě:

2018 

Tento rok byl začátkem pro farmu Société Maitea. Získali okolní obyvatele, kteří se podílejí na fungování farmy a první plně promytá sklizeň přišla v roce 2019 a výsledek byl opravdu skvělý.

Díky poloze, kterou tato farma má, zde probíhají ročně dvě sklizně. Jedna je v období měsíců na konci roku a následující v létě. Není ale možné si říct, která sklizeň bude pro farmu úrodnější.

Kivu

Farma se nachází v blízkosti u jezera Kivu. Místní zemědělci z okolí, přinášejí svou úrodu právě do Société Maitea, za což jsou poctivě odměněni. Jejich úroda se zde pak zpracuje. S tříděním pomáhají ženy z okolí a odstraňují nezralé, nevhodné třešně. Pro podporu byla vytvořena také nadace, která se snaží pomoci jak zdravotní stránce tak také se vzděláním. Tato farma je tedy na vzestupu a věříme, že jejich kávy budou s dalšími ročníky ještě chutnější.

Káva určená na alternativní způsoby přípravy

Kávu s doporučením FILTR je vhodná pro alternativní způsoby příprav, jako jsou například FrenchPress, překapávač, V60, AeroPress a Chemex.

Pražení kávy probíhá v kratší době a dosahuje nižších finálních teplot, čemuž se nazývá světleji pražená káva. Díky tomu se v chuti projeví její originální chuťové tóny jako je sladkost a acidita.

Varieta Blue Mountain

Blue Mountain je často spojován s pěstováním na Jamajce v horách Blue Mountain. Kávovník této variety má obvykle vyšší výšku a dnes se pěstuje také v afrických zemích.

Varieta Bourbon

Pro Bourbon jsou charakteristické listy kónického tvaru a jejich pozice třešní u větve. Kávovník je vyšší, ale má také nižší produkci kávových třešní. Na ostrov La Réunion dostali odrůdu Bourbon Francouzi, ale její další rozšíření do Ameriky přišlo až v kolem roku 1860. Posléze byl Bourbon využíván k vývoji kultivarů, jelikož jeho odolnost vůči škůdcům je velmi nízká. Dnes je pěstován v Peru, Guatemale a Hondurasu. Bourbon má také různé barvy jako je žlutá, oranžová a červená. Finální upražená káva pak představuje komplexní chuť, vyvážení mezi sladkostí a kyselostí.

Mokré zpracování kávy

Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.

Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.

Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou. 

Po fermentaci následuje sušení zrna,  které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.

Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.

Parametry
VýrobceLázeňská káva
Kategoriefiltr
Země původuKongo
Hmotnost125 g

Potřebujete poradit?

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Choffee

Ostravská 699/26

743 01 Bílovec

Mapa choffee
© Choffee 2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.