Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Káva
  3. Lázeňská káva
  4. Lázeňská káva Kolumbie - Luz Chasoy Nariño

Lázeňská káva Kolumbie - Luz Chasoy Nariño

Lázeňská káva Kolumbie - Luz Chasoy Nariño Parametry: Země: Kolumbie Pražení: Espresso Oblast: Sul De Minas Nadmořská Výška: 1400 - 1600 m.n.m. Druh: ... celý popis
Dostupnost
Skladem u dodavatele
Hmotnost
Nejsme plátci DPH
250 Kč
ks
Číslo produktu:LK-KLCHNE-250
Výrobce:Lázeňská káva
Kategorie:espresso
Země původu:Kolumbie
Hmotnost:250 g
Kompletní specifikace

Lázeňská káva Kolumbie - Luz Chasoy Nariño

Parametry:

Země: Kolumbie

Pražení: Espresso

Oblast: Sul De Minas

Nadmořská Výška: 1400 - 1600 m.n.m.

Druh: Arabika

Varieta: Caturra, Colombian

Zpracování: Honey

Chuťové vlastnosti: Jahoda, květinová, limeta

Informace o kávě:

Doña Luz Mila je 38 letá farmářka, která s pomocí bratrů tvoří malou kávovou farmu. Tato rodina má ještě dvě další farmy a všechny třešně zpracují honey metodou, jelikož jejich myšlenka je založena na tom, že právě toto zpracování může být pro ně cestou k pravidelným odběratelům.

Doña Luz žije v obci Tablón de Gomez. Rodina pochází z Aponte a Paramo, tyto města jsou z kaňonu Juanambú. Tento kaňon patřil do severní části Incké říše a kolonizovala jih Kolumbie dříve než přišla Španělština. 

V Kolumbie jsou kávové třešně obvykle rozdrceny, fermentovány a následně aplikovány na mokrou metodu. Doňa na tuto malou šarži tedy aplikovala medovou metodu. Tento intenzivní fermentační proces, ke kterému dochází při sušení má v cílovém profilu tóny červeného ovoce.

Honey metoda je náchylná k defektům, pokud se nesuší v perfektních podmínkách. Počasí v Aponte je ale ideální pro tento typ sušení, pomáhá k tomu chladný a silný vítr. Pomáhá k pomalému a rovnoměrnému sušení kdy zrno je na vyvýšených postelích, ve skleníku a pravidelně jej chodí zaměstnanci prohrábnout. Proces trvá obvykle měsíc aby došlo k dobré cílové vlhkosti.

Káva určená na Espresso

Káva doporučená pro espresso, je vhodná pro přípravu v kávovaru. Je možné ji připravit i pomocí alternativních metod, například ve Frenchpressu nebo v překapávači, káva tak bude v šálku prezentovat plnější chuťové tóny.

Příprava espressa je ale diametrálně odlišná od filtrované kávy, proto se snažíme přistupovat také jinak k pražení. Pražení probíhá delší dobu, čímž docílíme snadnější extrakce kávy. Tím apelujeme na to, aby ve finálním šálku připraveného espressa byla příjemná komplexní sladkost. 

Podle chuťových tónu popsaných u kávy naleznete, zda bude káva v připraveném šálku sladší s tóny čokolády nebo se představí její ovocné tóny.

Varieta Caturra

Caturra je hybrid, který vznikl v přírodě v okolí Rio de Janeiro. Je to první nalezení přírodní mutace, která byla u kávovníku zjištěna. O Caturru je potřeba se dobře starat, aby farmáři předala dobrý výsledek. Dnes jsou vyvinuty kultivary Yellow a Red Caturra. Nejlepší nadmořská výška pro pěstování je do 2000 metrů nad mořem. Caturra se podepisuje na chuti s čistotou a středním tělem kávy.

Varieta Colombian

Mezi státy, které nejvíce investují do výzkumu kávovníku je Kolumbie. Také z toho je odvozen název Colombia této variety. Pro Kolumbii je export kávy důležitou součástí ekonomiky, proto se zaměřili na vyvinutí nového kultivaru aby umožnili farmářům lepší práci s kvalitnějšími výsledky. Základem pro vývoj variety Colombia byla odrůda Caturra a k vývoji došlo roku 1968. U této odrůdy jsou také poddruhy jako Yellow a Red. Mnohy je Colombia karamelová, čokoládová s lehkými ovocnými tóny.

Medové zpracování kávy

Honey metoda je na půli cesty při porovnání suché a morké metody zpracování kávy.

Po sklizni třešní, dojde k oloupání slupky a zrna se suší společně s dužinou, která na zrnkách zůstala. Díky tomu vznikl název medová, jelikož působením slunce dužina zezlátne a začne lepit.

Medová metoda má také různé druhy, které závisí na tom, jaké množství dužiny na zrnu zůstane. K pojmenování se využilo barev, s čímž nejméně dužiny zůstane při white honey a nejvíce u black honey. Množství zachované dužiny pro sušení se projeví na výsledné chuti kávy. V průběhu sušení musí farmář kávu pravidelně promíchat, aby měla dostatek přístupu vzduchu.

Káva zpracovaná honey metodou představuje sladší tóny ovoce a dokáže tak představit krásnou komplexní chuť.

Parametry
VýrobceLázeňská káva
Kategorieespresso
Země původuKolumbie
Hmotnost250 g

Potřebujete poradit?

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Choffee

Ostravská 699/26

743 01 Bílovec

Mapa choffee
© Choffee 2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.