Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Káva
  3. Lázeňská káva
  4. Lázeňská káva Kolumbie - Jorge Emilio Brazo

Lázeňská káva Kolumbie - Jorge Emilio Brazo

Lázeňská káva Kolumbie - Jorge Emilio Brazo Parametry: Země: Kolumbie Pražení: Filtr Oblast: Alto Boqueron Nadmořská Výška: 1800 m.n.m. Druh: Arabika ... celý popis
Dostupnost
Skladem u dodavatele
Hmotnost
Nejsme plátci DPH
150 Kč
ks
Číslo produktu:LK-KJEB
Výrobce:Lázeňská káva
Kompletní specifikace

Lázeňská káva Kolumbie - Jorge Emilio Brazo

Parametry:

Země: Kolumbie

Pražení: Filtr

Oblast: Alto Boqueron

Nadmořská Výška: 1800 m.n.m.

Druh: Arabika

Varieta: Blue Mountain, Bourbon

Zpracování: Promytá (Mokrá)

Chuťové vlastnosti: Cukrová třtina, černý rybíz

Cuppingové skóre: 85/100 (Mezinárodní skóre  od 0 do 100, nad 80 se jedná o výběrovou kávu)

Informace o kávě:

V oblasti Ibague, která je tradiční pro pěstování kávovníku se nachází farmář Jorge Emilio Braza. Jeho otec byl farmářem a tím, že v raném věku mu pomáhal, získal jasnou vizi pro pěstování kávy.

Studoval ekonomii, což ho dovedlo k práci s financemi, ale po několika letech se rozhodl vrátit zpět na venkov a k zemědělství. Vlastní farmu o velikosti 9 hektarů a začínal s vědomostmi, které mu předal jeho otec. 

Během období sklizně se každá šarže na farmě každých 15 až 20 dní ručně sbírá. Káva se pak třídí, fermentuje v nádrži nebo v čistých pytlích po dobu 22 hodin. Poté se káva umyje a suší na slunci v parabolické sušárně po dobu 10 - 15 dní.

Káva určená na alternativní způsoby přípravy

Kávu s doporučením FILTR je vhodná pro alternativní způsoby příprav, jako jsou například FrenchPress, překapávač, V60, AeroPress a Chemex.

Pražení kávy probíhá v kratší době a dosahuje nižších finálních teplot, čemuž se nazývá světleji pražená káva. Díky tomu se v chuti projeví její originální chuťové tóny jako je sladkost a acidita.

Varieta Colombian

Mezi státy, které nejvíce investují do výzkumu kávovníku je Kolumbie. Také z toho je odvozen název Colombia této variety. Pro Kolumbii je export kávy důležitou součástí ekonomiky, proto se zaměřili na vyvinutí nového kultivaru aby umožnili farmářům lepší práci s kvalitnějšími výsledky. Základem pro vývoj variety Colombia byla odrůda Caturra a k vývoji došlo roku 1968. U této odrůdy jsou také poddruhy jako Yellow a Red. Mnohy je Colombia karamelová, čokoládová s lehkými ovocnými tóny.

Varieta Castillo

Kolumbie je známá svými investicemi do kávového vývoje. V roce 2005 se vyvinula varieta Castillo a název přebrala po vědci, který ji vyšlechtil - Jamie Castillo. V roce 2005 právě v Kolumbii přišla nákaza na kávovníky v podobě rzi. Castillo měla pomoci k pěstování lepší kávy v zemi a pomoci v boji s tímto nakažením. Castillo má vyšší výnos ve sklizni kávových třešní, má také nadprůměrnou velikost třešně.

Mokré zpracování kávy

Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.

Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.

Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou. 

Po fermentaci následuje sušení zrna,  které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.

Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.

Parametry
VýrobceLázeňská káva

Potřebujete poradit?

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Choffee

Ostravská 699/26

743 01 Bílovec

Mapa choffee
© Choffee 2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.