Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Káva
  3. Lázeňská káva
  4. Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo

Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo

Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo Parametry: Země: Kolumbie Pražení: Espresso Oblast: San Lorenzo Nadmořská Výška: 2100 m.n.m. Druh: Arabika Va... celý popis
Dostupnost
Skladem u dodavatele
Hmotnost
Nejsme plátci DPH
250 Kč
ks
Číslo produktu:LK-KFEA-250
Výrobce:Lázeňská káva
Kategorie:espresso
Země původu:Kolumbie
Hmotnost:250 g
Kompletní specifikace

Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo

Parametry:

Země: Kolumbie

Pražení: Espresso

Oblast: San Lorenzo

Nadmořská Výška: 2100 m.n.m.

Druh: Arabika

Varieta: Castillo

Zpracování: Promytá (Mokrá)

Chuťové vlastnosti: Jablko, lískový oříšek, mléčná čokoláda

Cuppingové skóre: 86/100 (Mezinárodní skóre  od 0 do 100, nad 80 se jedná o výběrovou kávu)

Informace o kávě:

Finca El Arroyo

Majitelem této farmy je Jorge Giraldo Ortiz, který má skvělé teritorium pro pěstování kávy v oblasti San Lorenzo. Jedná se o menší farmu přibližně 2,5 hektarů, která se snaží dbát na dobrý výsledek. Výhodou menší velikosti je samozřejmě také kontrola kvality a k tomu jim také dopomáhá to, že si sbírají třešně sami.

Jorge zakládá na myšlence pěstovat výběrovou kávu na malé farmě a region San Lorenzo je mu dobrým pomocníkem s nadmořskou výškou 2100 metrů. Na této farmě mají ecopulper Penagos. 

Ten většinu dužiny odstraňuje procesem podobnému tlakovému mytí a tím dosahuje nižší spotřeby vody. Voda, která posléze putuje do odpadu bývá plná živin, nevhodných látek způsobujících kontaminaci a je jen dobře, že se rozhodli pro tento krok. Zrno poté prochází fermentací v době 18 až 24 hodin a umyje se čistou vodou. Po ukončení těchto kroků se zrna rozloží na terasy a zakryjí se před deštěm. Je velmi důležité aby farmář svá zrna prohrabával a obracel.

Káva určená na Espresso

Káva doporučená pro espresso, je vhodná pro přípravu v kávovaru. Je možné ji připravit i pomocí alternativních metod, například ve Frenchpressu nebo v překapávači, káva tak bude v šálku prezentovat plnější chuťové tóny.

Příprava espressa je ale diametrálně odlišná od filtrované kávy, proto se snažíme přistupovat také jinak k pražení. Pražení probíhá delší dobu, čímž docílíme snadnější extrakce kávy. Tím apelujeme na to, aby ve finálním šálku připraveného espressa byla příjemná komplexní sladkost. 

Podle chuťových tónu popsaných u kávy naleznete, zda bude káva v připraveném šálku sladší s tóny čokolády nebo se představí její ovocné tóny.

Varieta Castillo

Kolumbie je známá svými investicemi do kávového vývoje. V roce 2005 se vyvinula varieta Castillo a název přebrala po vědci, který ji vyšlechtil - Jamie Castillo. V roce 2005 právě v Kolumbii přišla nákaza na kávovníky v podobě rzi. Castillo měla pomoci k pěstování lepší kávy v zemi a pomoci v boji s tímto nakažením. Castillo má vyšší výnos ve sklizni kávových třešní, má také nadprůměrnou velikost třešně.

Mokré zpracování kávy

Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.

Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.

Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou. 

Po fermentaci následuje sušení zrna,  které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.

Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.

Parametry
VýrobceLázeňská káva
Kategorieespresso
Země původuKolumbie
Hmotnost250 g

Potřebujete poradit?

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Choffee

Ostravská 699/26

743 01 Bílovec

Mapa choffee
© Choffee 2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.