Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Komentáře 0
- Lázeňská káva Kolumbie - Finca El ArroyoSkladem u dodavatele150 Kč
Lázeňská káva Kolumbie - Finca El Arroyo
Parametry:
Země: Kolumbie
Pražení: Espresso
Oblast: San Lorenzo
Nadmořská Výška: 2100 m.n.m.
Druh: Arabika
Varieta: Castillo
Zpracování: Promytá (Mokrá)
Chuťové vlastnosti: Jablko, lískový oříšek, mléčná čokoláda
Cuppingové skóre: 86/100 (Mezinárodní skóre od 0 do 100, nad 80 se jedná o výběrovou kávu)
Informace o kávě:
Finca El Arroyo
Majitelem této farmy je Jorge Giraldo Ortiz, který má skvělé teritorium pro pěstování kávy v oblasti San Lorenzo. Jedná se o menší farmu přibližně 2,5 hektarů, která se snaží dbát na dobrý výsledek. Výhodou menší velikosti je samozřejmě také kontrola kvality a k tomu jim také dopomáhá to, že si sbírají třešně sami.
Jorge zakládá na myšlence pěstovat výběrovou kávu na malé farmě a region San Lorenzo je mu dobrým pomocníkem s nadmořskou výškou 2100 metrů. Na této farmě mají ecopulper Penagos.
Ten většinu dužiny odstraňuje procesem podobnému tlakovému mytí a tím dosahuje nižší spotřeby vody. Voda, která posléze putuje do odpadu bývá plná živin, nevhodných látek způsobujících kontaminaci a je jen dobře, že se rozhodli pro tento krok. Zrno poté prochází fermentací v době 18 až 24 hodin a umyje se čistou vodou. Po ukončení těchto kroků se zrna rozloží na terasy a zakryjí se před deštěm. Je velmi důležité aby farmář svá zrna prohrabával a obracel.
Káva určená na Espresso
Káva doporučená pro espresso, je vhodná pro přípravu v kávovaru. Je možné ji připravit i pomocí alternativních metod, například ve Frenchpressu nebo v překapávači, káva tak bude v šálku prezentovat plnější chuťové tóny.
Příprava espressa je ale diametrálně odlišná od filtrované kávy, proto se snažíme přistupovat také jinak k pražení. Pražení probíhá delší dobu, čímž docílíme snadnější extrakce kávy. Tím apelujeme na to, aby ve finálním šálku připraveného espressa byla příjemná komplexní sladkost.
Podle chuťových tónu popsaných u kávy naleznete, zda bude káva v připraveném šálku sladší s tóny čokolády nebo se představí její ovocné tóny.
Varieta Castillo
Kolumbie je známá svými investicemi do kávového vývoje. V roce 2005 se vyvinula varieta Castillo a název přebrala po vědci, který ji vyšlechtil - Jamie Castillo. V roce 2005 právě v Kolumbii přišla nákaza na kávovníky v podobě rzi. Castillo měla pomoci k pěstování lepší kávy v zemi a pomoci v boji s tímto nakažením. Castillo má vyšší výnos ve sklizni kávových třešní, má také nadprůměrnou velikost třešně.
Mokré zpracování kávy
Mokré zpracování kávy je spojováno s kvalitnějším výsledkem chutí v kávě. Promytá metoda potřebuje více zkušeností a ochoty farmáře, jelikož je náročnější. Pro farmu to znamená také finanční náročnost, protože je zde potřeba velké množství vody.
Jakmile farmáři posbírají zralé třešně, dojde k jejich promytí ve vodě. Oddělí se tak nekvalitní třešně, například nezralé, které budou na povrchu barelu s vodou. Zralé třešně spadnou ke dnu.
Po promytí se odstraní slupka třešně pomocí strojů, jimž se v angličtině nazývá depulper. Poté se zrna s částí dužiny vloží do kvasných nádob a projdou si fermentací. Vždy je na farmáři jak dlouhou dobu fermentace zvolí, což se podepisuje na výsledné chuti kávy. V případě dlouhé fermentace je možné várku pokazit hnilobou.
Po fermentaci následuje sušení zrna, které probíhá přibližně dva týdny. Kávová zrna jsou rozprostřeny po afrických postelích, což je dřevěná konstrukce s látkou, nebo na betonové plochy. Je důležité zrna pravidelně obracet a míchat, aby byl přístup vzduchu ze všech stran, což může usnadnit právě africká postel. V případě deště, si farmář musí zrna zakrýt, aby mu sklizeň nenavlhla a nezačala hnít.
Výsledná chuť promytě zpracované kávy se představuje čistou chutí se sladkými a ovocnými tóny.
Potřebujete poradit?
