Lázeňská káva Brazílie - Fazenda Palmital

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Komentáře 0
- Lázeňská káva Brazílie - Fazenda PalmitalSkladem u dodavatele150 Kč
Lázeňská káva Brazílie - Fazenda Palmital
Parametry:
Země: Brazílie
Pražení: Espresso
Oblast: Cabo Verde
Nadmořská Výška: 950-1150 m.n.m.
Farma: Fazenda Palmital
Druh: Arabika
Varieta: Catuai, Mundo Novo
Zpracování: Naturální (suchá)
Chuťové vlastnosti: Kakao, karamel, lískový oříšek
Cuppingové skóre: 83/100 (Mezinárodní skóre od 0 do 100, nad 80 se jedná o výběrovou kávu)
Informace o kávě:
V oblasti Cabo Verde na jihu Minas Gerais ve 20 letech minulého století zakoupil dědeček aktuálního majitele Joaquim Sebastião de Souza farmu Fazenda Palmital.
Snažili se vybudovat zemědělský podnik na vysoké úrovni s plněním kvalitativních kritérií. Farma poskytuje svým zaměstnancům benefity, například zaměstnanci a jejich rodiny mají bezplatnou dopravu na základní, střední školy pro děti. Farma má aktuálně 36 rodin, které pro ně pracují. Pro období sklizně se k farmě přidá 150 brigádníků, kteří se ubytují v oblasti farmy a vypomůžou se sběrem.
O kávě z Brazílie
Brazílie je světovou jedničkou v počtu exportovaných kilogramů zelené kávy. Z důvodu toho, jak je Brazílie rozsáhlou zemí, se zde pěstuje mnoho odrůd kávovníku - Mundo Novo, Catuai, Icatú, Bourbon, Catucaí apod. Většina vypěstovaných třešní je zpracována suchou metodou a podnebí v Brazílii jen pomáhá k výborným výsledkům v chuti kávy. Produkce v tak velkém rozsahu ovlivňuje celosvětovou cenu kávy. V případě, že by brazilské farmy zasáhla špatná úroda, je velice pravděpodobné, že by došlo k ovlivnění ceny kávy na celosvětovém trhu.
Často jsou kávy z této země sladké s tóny čokolády, oříšku, karamelu s nízkou kyselostí. Brazilské farmy kávu mají sezónu sklizně v období dubna až září.
Káva určená na Espresso
Káva doporučená pro espresso, je vhodná pro přípravu v kávovaru. Je možné ji připravit i pomocí alternativních metod, například ve Frenchpressu nebo v překapávači, káva tak bude v šálku prezentovat plnější chuťové tóny.
Příprava espressa je ale diametrálně odlišná od filtrované kávy, proto se snažíme přistupovat také jinak k pražení. Pražení probíhá delší dobu, čímž docílíme snadnější extrakce kávy. Tím apelujeme na to, aby ve finálním šálku připraveného espressa byla příjemná komplexní sladkost.
Podle chuťových tónu popsaných u kávy naleznete, zda bude káva v připraveném šálku sladší s tóny čokolády nebo se představí její ovocné tóny.
Varieta Catuai
Žlutá a červená může být Cautai, která je spojována s velkou výtěžností kávových třešní. Catuai vznikla spojením odrůdy Caturra a Mundo Novo. V případě, že se o ni farmář důkladně stará, hnojí, představuje kvalitní výsledek, mnohdy s krásně ovocnou chutí.
Varieta Mundo Novo
Varieta Mundo Novo vznikla křížením Typicy a Bourbonu v Brazílii. Název byl převzat právě z vesnice, která se jmenovala Mundo Novo. Dnes je varieta velmi oblíbená mezi farmáři. K oblíbenosti této variety dopomáhá dobrá odolnost před škůdci a samozřejmě vysoká produkce třešní.
Suché zpracování kávy
Naturální metoda je nejstarším způsobem zpracování kávových třešní na světě. Nazývá se ji také suchá, protože hlavním procesem je zde sušení třešní.
Po sběru dojde k rozprostření kávových třešní buď na betonové plochy nebo africké postele. Africkou postel si můžete představit jako dřevěnou konstrukci na které je rozprostřené plátno, což pomáhá k lepšímu schnutí kávových třešní.
Doba sušení třešní je v rozmezí dvou týdnů až měsíce. V průběhu těchto dní je potřeba, aby farmáři plody pravidelně obraceli pro rovnoměrné schnutí. V případě deště je důležité kávu zakrýt aby se voda nedostala k třešním. Hniloba by pak mohla úrodu ohrozit. Po dokonalém usušení třešní je potřeba odloupnout slupku, která za dobu schnutí tvrdla. Farmáři jsou často vybaveny stroji, které jim při tom pomůžou.
V průběhu sušení přechází živiny a cukry z třešně do kávového zrna, což se posléze projeví na chuti. Káva zpracovaná suchou metodou má plnější chuť a silnější tělo. Často se naturální kávy spojují s tóny čokolády, oříšků, rumu a sušeného ovoce.
Potřebujete poradit?
