Lázeňská káva Brazílie - Ecoagricola Serra do Cabral

- Kompletní specifikace
- Parametry
- Komentáře 0
- Lázeňská káva Brazílie - Ecoagricola Serra do CabralSkladem u dodavatele150 Kč
Lázeňská káva Brazílie - Ecoagricola Serra do Cabral
Parametry:
Země: Brazílie
Pražení: Filtr
Oblast: Francisco Dumont
Nadmořská Výška: 1100 m.n.m.
Druh: Arabika
Varieta: Red Catuai
Zpracování: Naturální (suchá)
Chuťové vlastnosti: Hořká čokoláda, mandarinka, rozinka
Cuppingové skóre: 84/100 (Mezinárodní skóre od 0 do 100, nad 80 se jedná o výběrovou kávu)
Informace o kávě:
O farmě
Flanzerovi začali hospodařit v tomto regionu od 70. let 20. století. Henrique - otec Marcela a Roberta se zde zapojili do lesních projektů. V roce 2000 se Marcelo a Roberto rozhodli v tomto místě začít pěstovat kávu, pro skvělé podmínky. V roce 2009 proběhla první sklizeň kávy. Největší zajímavostí je, že v oblasti Serrado Cabral se žádná jiná káva nepěstuje.
O kávě z Brazílie
Brazílie je světovou jedničkou v počtu exportovaných kilogramů zelené kávy. Z důvodu toho, jak je Brazílie rozsáhlou zemí, se zde pěstuje mnoho odrůd kávovníku - Mundo Novo, Catuai, Icatú, Bourbon, Catucaí apod. Většina vypěstovaných třešní je zpracována suchou metodou a podnebí v Brazílii jen pomáhá k výborným výsledkům v chuti kávy. Produkce v tak velkém rozsahu ovlivňuje celosvětovou cenu kávy. V případě, že by brazilské farmy zasáhla špatná úroda, je velice pravděpodobné, že by došlo k ovlivnění ceny kávy na celosvětovém trhu.
Často jsou kávy z této země sladké s tóny čokolády, oříšku, karamelu s nízkou kyselostí. Brazilské farmy kávu mají sezónu sklizně v období dubna až září.
Káva určená na alternativní způsoby přípravy
Kávu s doporučením FILTR je vhodná pro alternativní způsoby příprav, jako jsou například FrenchPress, překapávač, V60, AeroPress a Chemex.
Pražení kávy probíhá v kratší době a dosahuje nižších finálních teplot, čemuž se nazývá světleji pražená káva. Díky tomu se v chuti projeví její originální chuťové tóny jako je sladkost a acidita.
Varieta Catuai
Žlutá a červená může být Cautai, která je spojována s velkou výtěžností kávových třešní. Catuai vznikla spojením odrůdy Caturra a Mundo Novo. V případě, že se o ni farmář důkladně stará, hnojí, představuje kvalitní výsledek, mnohdy s krásně ovocnou chutí.
Suché zpracování kávy
Naturální metoda je nejstarším způsobem zpracování kávových třešní na světě. Nazývá se ji také suchá, protože hlavním procesem je zde sušení třešní.
Po sběru dojde k rozprostření kávových třešní buď na betonové plochy nebo africké postele. Africkou postel si můžete představit jako dřevěnou konstrukci na které je rozprostřené plátno, což pomáhá k lepšímu schnutí kávových třešní.
Doba sušení třešní je v rozmezí dvou týdnů až měsíce. V průběhu těchto dní je potřeba, aby farmáři plody pravidelně obraceli pro rovnoměrné schnutí. V případě deště je důležité kávu zakrýt aby se voda nedostala k třešním. Hniloba by pak mohla úrodu ohrozit. Po dokonalém usušení třešní je potřeba odloupnout slupku, která za dobu schnutí tvrdla. Farmáři jsou často vybaveny stroji, které jim při tom pomůžou.
V průběhu sušení přechází živiny a cukry z třešně do kávového zrna, což se posléze projeví na chuti. Káva zpracovaná suchou metodou má plnější chuť a silnější tělo. Často se naturální kávy spojují s tóny čokolády, oříšků, rumu a sušeného ovoce.
Potřebujete poradit?
